Hálózati labor készítése GNS3-mal

Hálózati labor készítése GNS3-mal

Ingyenes tesztkörnyezet létrehozása nyílt forráskódú alapokon

“Hogy ne „éles-teszten” próbáld ki az új környezeted.”

Oktató: Deim Ágoston

Hossza: 3 óra

195 hallgató


Szükséged lenne egy önálló laborkörnyezetre? Szívesen tesztelnél pár beállítást? Tudunk Neked erre egy jó megoldást.


A hálózati kommunikációt ma már minden informatikai rendszer használja, így a hálózatok működésének megértése kiemelten fontos. Ezek átlátásához, megismeréséhez, vagy csak tanuláshoz több különböző labort fenntartani rendkívül drága lenne. Szerencsére létezik egy nyílt forráskódú megoldás, a GNS3, amivel különböző hálózati környezeteket tudunk összeállítani, és kipróbálni. A GNS3-at a legnagyobb cégek, úgymint az Exxon, Walmart, AT&T vagy a NASA is használják belső képzésekre, hálózati szimulációra és tesztekre, valamint vizsgákra történő felkészülés során.


A GNS3 segítségével Te is építhetsz tökéletes tesztkörnyezetet, amivel kipróbálhatod a különböző konfigurációkat azok éles bevezetése előtt. A képzésünk célja, hogy megmutassuk Neked ennek menetét lépésről lépésre. A tanfolyam során a GNS3 telepítése és alapbeállításai mellett komplex hálózatok kialakítását is elsajátítod, melyben a hálózati eszközök - switchek, routerek - és ezek operációs rendszereinek - Cisco IOS, Arista EOS, ExtremeOS, Cumulus, Mikrotik - különböző beállításait tesztelheted, mielőtt az éles környezetben implementálnád.


Ha rendszergazdaként hálózattal akár alapszinten is dolgoznod kell, a képzés elvégzése mindenképpen hasznos lehet számodra, ne hagyd ki!

 • + Kinek ajánljuk

  Minden rendszergazdának, akinek hálózattal akár alapszinten is dolgoznia kell.

 • + Szükséges előismeretek

  Alapvető informatikai ismeretek.

 • + Technikai előfeltételek

  64 bites Windows környezet, telepített VMWare Player 15.1.x verzió. Memória: legalább 4GB szabad, de ajánlott a 8GB szabad RAM. Merevlemez terület: 30GB

 • + Megszerzett képességek

  Képes lesz egy hálózati laborkörnyezetet önállóan létrehozni.

Tematika és videók

0. rész - Előkészületek képzés előtt

Az előadás megkezdése előtt kérjük, töltsd le az itt következő állományokat:
1) GNS3-2.2.0-all-in-one.exe
https://netcologne.dl.sourceforge.net/project/gns-...
2) GNS3VM.Vmware.0.10.19.zip
https://github.com/GNS3/gns3-vm/releases/download/...

3) a gns3-ubuntu-base virtuális gépet, melyet lent találod 3 darabra szétszedve

4) a VMWare Workstatio Pro próbaverzióját
https://download3.vmware.com/software/wkst/file/VM...


Kérjük, a VMWare Workstation Pro-t telepítsd fel előre, még a képzés kezdete előtt. Minden egyéb teendő már az oktatóval közösen történik az előadáson.

1. rész - GNS3 infrastruktúra üzembe helyezése

1. videó - GNS3 infrastruktúra üzembe helyezése

A hálózati tesztkörnyezet kialakításához beállítjuk a VMware-be importált virtuális gépet, a GNS3-at és ezeket összehangoljuk. Beimportáljuk és működésre bírjuk az Arista vEOS rendszert, valamint létrehozunk egy minimális teszthálózatot, virtuális PC-t csatlakoztatva a virtuális switchez, hogy teszteljünk az alapvető beállításokat és hozzáadunk több hálózati eszközt egy minimális hálózat kialakításához.