SQL Express everyday admin

SQL Express everyday admin

Microsoft adatbázis adminisztráció gyakorló rendszergazdáknak

“A vonat nem vár.”

Oktató: Zsíros Péter

Hossza: 15 óra

31 hallgató
br. 59 000 Ft
Vedd meg most!


25% KEDVEZMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEKNEK!
Amennyiben magánszemélyként jelentkezel erre a tanfolyamra, kapsz tőlünk 25% kedvezményt a képzés díjából. További infó

----------------------------------


Adatbázisokkal dolgozol Windows rendszereken? Vagy csak fogsz? Sajátítsd el az SQL Express professzionális használatát!


Windows rendszeren rendkívül sok szoftver építi be alapértelmezett adatbáziskezelőnek az SQL Express-t, ügyviteli alkalmazásoktól kezdve a biztonsági megoldásokig. Kézenfekvő választás, hiszen Microsoft szoftver, ingyenesen használható, valamint kis és közepes adatmennyiségre egyaránt jól használható eszköz. Bármennyire is egyszerű telepíteni, hatékony adminisztrációja ugyanolyan szaktudást igényel, mint a nagytestvéré, az MS SQL Server-é. Az időszakos karbantartás és mentés mellett szükséges lehet optimalizálni, adatokat visszaállítani, esetleg másik szerverre költöztetni.


A tanfolyam célja felkészíteni a hallgatókat a szükséges mindennapi SQL Server üzemeltetői feladatokra. A képzés során tisztázzuk a különböző adatbázis felhasználói szerepköröket és be is állítjuk azokat adatbázison belüli, és Active Directoryban lévő felhasználók esetén egyaránt. Megtanítjuk az adatbázisok mentését és visszaállítását, de nem csak az alkalmazásokét, hanem az SQL Express saját adatbázisáét is, majd mozgatunk adatbázisokat különböző kiszolgálók között. Ezen felül exportálunk adatokat más adatbáziskezelők számára, amennyiben kinőtte az adatbázis az SQL Expresst, viszont nem az MS SQL-lel folytatjuk az adatbázis használatát, hanem például MySQL-lel.


A képzés során során szerzett tudás használható az MS SQL magasabb szintű verzióval, például a Standarddal is. A tematikában és a gyakorlatokban a gyakran előforduló problémákra fókuszálunk, és nem az összes lehetséges MS SQL lehetőséget vesszük át. Főként az ingyenes Express Editionnal dolgozunk, de amikor szükséges, akkor a Standard kiadást használjuk.


Ma már a rendszergazdákkal kapcsolatos alap elvárások között szerepel a relációs adatbáziskezelők üzemeltetése és ismerete, így az SQL kiszolgálókkal még csak most ismerkedő rendszergazdáknak jószívvel ajánljuk a képzésen való részvételt.

 • + Kinek ajánljuk

  Kezdő rendszergazdáknak, DBA-knak.

 • + Szükséges előismeretek

  Virtuális környezet kezelése, Windows alapismeretek

 • + Technikai előfeltételek

  64 bites Windows környezet, telepített VirtualBox 6.x verzió és hozzá tartozó Extension Pack. Memória: legalább szabad 4GB, de ajánlott a szabad 8GB RAM. Merevlemez terület: szabad 60GB.

 • + Megszerzett képességek

  SQL Express professzionális használata

Tematika és videók

0. rész - Előkészületek képzés előtt

A képzés megkezdése előtt kérjük, töltsd le a mellékelt virtuális diskeket, majd bontsd ki őket (minden VHD fájlt egy alkönyvtrába, ahonnan majd a virtuális gépeket futtatni szeretnéd). A virtuális gépek létrehozása az első alkalommal közösen történik.
A jelszó a DC-nél és a szervernél Pa55w.rd, az attackernél Password1
Figyelem! Ezeket a virtuális gépeket más képzéseknél is használjuk. Ugyanaz a fájlnév mindig ugyanazt a gépet takarja, így elég csak egyszer letölteni őket.

MS SQL Server 2019-es verziójára szintén szükség lesz, ezt innen tudod letölteni: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluat...

Az SQL Server Management Studio-t (SSMS) külön kell hozzá letölteni, ezt itt találod: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2094583

1. rész - Telepítés és első lépések

Az első alkalom során telepítjük az MS SQL Express verzióját és megtesszük az alapvető konfigurációs beállításokat. Következő lépésként megtanulod az adatbázis felépítését, hol találod a fájlok fizikai helyét, valamint az adatbázis kezeléshez szükséges kliens alkalmazás telepítését és alapvető használatát. A kliens alkalmazással létrehozod az első adatbázisod és sémáid. A létrejött adatbázison mutatjuk be a felhasználók felvételét az SQL rendszerbe, miként lehet Active Directory-val összekötni a rendszered és mik azok a szerepkörök és hogyan használjuk.

2. rész - Adatok védelme: adatbázisok mentése és visszaállítása

A második alkalommal megtanulsz mindent az adatbázisok mentéséről és visszaállításáról. Nem csak a felhasználók és alkalmazások adatbázisait, de a rendszer adatbázisának a mentés-visszaállítását is megtanulod.

3. rész - Adatbázis karbantartása

Az adatbázisokat is karban kell tartani. Ez alkalommal ezeket a feladatokat és végrehajtásukat tanulod meg, valamint azt, hogy miként tudod a feladatokat ütemezni. A karbantartáshoz nem csak előre elkészített alkalmazásokat, de PowerShell szkripteket is írunk majd.

4. rész - Adatbázisok mozgatása és migrációja

Adatbázis adminisztrátorként találkozhatunk olyan feladattal is, mikor az adatbázist másik kiszolgálóra kell helyezni. Az utolsó alkalom során megtanulod, hogyan kell ezt kivitelezni, illetve végrehajtani az átmozgatást másik Windows kiszolgálóra és SQL szerverre. Mivel nem triviális feladat, megtanulod a file streameket is átmozgatni, amennyiben az adabáziskezelőnek ezt a képességét is használtad. A tanfolyam zárásaként megtanítjuk, hogyan tudod átemelni adatbázisaid MySQL és Oracle adatbáziskezelőkbe.