ACL használata Linuxon

ACL használata Linuxon

Haladó hozzáférési jogosultságok Linuxos fájlrendszereken

132 hallgató


FOLYTASD A KÉPZÉST SELINUX-SZAL!

A Maximális biztonság SELinux-szal képzésünk során, mely épít az ACL témájára, megtudhatod, hogyan tartsd biztonságban a hálózaton használt CentOS és RedHat Linuxot, vagy egyéb Linux-os rendszert.

----------------------------------------------


Modern, több felhasználós rendszeren az alapvető hozzáférési modell (DAC) már nem elegendő. A hozzáférési listák (ACL-ek) használatával viszont lehetőségünk van összetettebb beállításokat végezni, és segítségükkel egy helyett több felhasználó és csoport különböző jogait is állíthatjuk a fájlrendszeren.


Képzésünk célja az összetett fájlrendszer jogosultságok kezelésének bemutatásán túl, hogy kedvet csináljunk a hamarosan (márc. 19., csüt., 6 óra) induló Maximális biztonság SELinux-szal tanfolyamunkhoz. Az ACL kezelésének ismerete ugyan nem kötelező, de mindenképpen hasznos előismeret a SELinux rendszer megismeréséhez, az ottani bonyolultabb beállításokra felkészüléshez. A SELinux nem helyettesíti, hanem kiegészíti a Linuxos filrendszer hozzáférési (DAC, ACL) beállításokat.


A mostani egyestés ACL képzés során a hallgatók megtanulják, hogy miként lehet a három résztvevős – tulajdonos, csoport, mindenki más – hozzáférési jogok helyett akár minden felhasználónak vagy csoportnak különböző jogokat adni. Áttekintjük a haladó hozzáférési jogosultságok felépítését, megtanulják használni a beállításhoz és ellenőrzéshez szükséges eszközöket, illetve megismerik, hogy milyen hatással vannak egymásra a különféle felhasználói és csoport jogosultságok beállításai.

 • + Kinek ajánljuk

  Linuxot – is – üzemeltető rendszergazdáknak

 • + Szükséges előismeretek

  Alapvető informatikai üzemeltetési ismeret, a Linux alapvető ismerete előny

 • + Technikai előfeltételek

  64 bites Windows környezet, telepített VirtualBox 6.x verzió és hozzá tartozó Extension Pack. Memória: legalább 4GB szabad, de ajánlott a 6GB szabad RAM. Merevlemez terület: 30GB.

 • + Megszerzett képességek

  Komplex file hozzáférési jogosultságokat tud beállítani Linux rendszereken

Tematika és videók

0. rész - Előkészületek képzés előtt

A képzés megkezdése előtt kérjük, töltsd le a mellékelt CentOS 8 virtuális gépet (a könnyebb letölthetőség miatt szétszedtük 4 részre), és importáld be!
Belépés után a felhasználónév-jelszó páros: kocka / Pa55w.rd1
Abban az esetben, ha segítségre lenne szükséged a virtuális gép importálásához VirtulaBox-ban, itt találsz egy leírást.

1. rész - Haladó hozzáférési jogosultságok Linuxos fájlrendszereken

ACL használata Linux-on

Az alapvető filerendszer beállítások kevés mozgásteret biztosítanak egy Linux adminisztrátor számára. Amennyiben több csoport és több felhasználó számára kell a beállításokat elvégezni, akkor az ACL rendszert kell használni. A képzés során áttekintjük az alapvető hozzáférési modellt és hiányosságait, majd megnézzük miként tudjuk az ACL-t használatba venni. A rendelkezésre álló adminisztrációs eszközök segítségével lekérdezzük és módosítjuk a példaként használt állományok és könyvtárak jogosultságait, hogy egy komplex hozzáférési jogosultsági példán keresztül tanulják meg a hallgatók a Linux ACL működését.