Windows Server 2019 Active Directory

Windows Server 2019 Active Directory

Active Directory alapú rendszer teljeskörű kialakítása és kezelése

41 hallgató
br. 98 000 Ft
Vedd meg most!

Vedd meg a képzést tanfolyamcsomagban!

Összeállítottunk kedvező árú 'alap' és 'mega' Windows képzéscsomagokat, nézd meg őket.


25% KEDVEZMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEKNEK!
Amennyiben magánszemélyként jelentkezel erre a tanfolyamra, kapsz tőlünk 25% kedvezményt a képzés díjából. További infó

----------------------------------

Windows rendszereket felügyelsz? Esetleg új hálózatot kellene létrehozni? A céges hálózatokban a Windows Active Directory alapos ismerete mindkét esetben nagy segítségedre lehet.


A Windows Server vállalati környezetben használt operációs rendszer, melynek megfelelő használata szakértelmet kíván. A számos beállítási lehetőség között és egymásra gyakorolt hatásukban eligazodni sok tapasztalatot igényel.


A képzés célja, hogy megismertesse a vállalati infrastruktúra létrehozásának lépéseit az első domain létrehozásától, a mindennapi üzemeltetési feladatokon át egészen a mentés-visszaállításig. A tanfolyam hallgatójaként megtanulod, miként építs fel egy Windows Server által irányított, klienseket vezérlő, biztonsági beállításokat érvényesítő, valamint az azonosítást felügyelő rendszert. A képzés elvégzése után képes leszel professzionális módon kezelni az Active Directory tartományt, kiemelt módon a csoportházirendeket, mely a Windows kliensek működését befolyásolja a hálózatban.


Egy modern hálózatban ezek használatának ismerete alapvető ismeret kell legyen. Amennyiben még lennének hiányosságaid, a képzés elvégzésével most könnyen bepótolhatod azt.

 • + Kinek ajánljuk

  Windowst rendszereket felügyelő rendszergazdáknak, érdeklődőknek

 • + Szükséges előismeretek

  Rendszergazdai alapismeretek

 • + Technikai előfeltételek

  64 bites Windows környezet, telepített VirtualBox 6.x verzió és hozzá tartozó Extension Pack. Memória: legalább 8 GB, de ajánlott a 16 GB RAM. Merevlemez terület: 60GB. legtöbbször 2, néha 3 Windows 2019 gépet futtatunk egyszerre.

 • + Megszerzett képességek

  Hallgatóként megtanulod, hogyan kell Windows domaint telepíteni, konfigurálni és a hálózat hozzá tartozó részeit kezelni

Tematika és videók

Kezdd el a képzést ingyenesen!

Free

0. rész - Előkészületek képzés előtt

A tanfolyam megkezdése előtt kérjük, töltsétek le a következőket:
- Windows 10 Enterprise - ISO Enterprise: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluat...
- Windows Server 2019 - ISO (nem Essentials): https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluat...
- VirtualBox: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Free

1. rész - Active Directory domain létrehozása

Az első alkalom során a résztvevők telepítik az első Active Directory domain controllert. Részletesen áttekintjük a telepítési metódusokat és beállítási lehetőségeket, a partíciók kiválasztásától a telepítéskor beállítható kezdeti konfigurációkig, a telepítés összes lépésénél.

2. rész - Objektumok kezelése AD-ben - 1. rész

Az AD címtárban megtalálható számos objektumok és azok kezelését tekintjük át. A megismerésük előtt szükséges beszélni a különféle partíciókról, hogy el tudjuk fizikailag is helyezni a létrehozott objektumokat. Elsőként egy új DC-t készítünk, valamint egy klienst léptetünk be a tartományba az Offline Domain Join segítségével. Ezután jöhetnek a user típusú objektumok.

3. rész - Objektumok kezelése AD-ben - 2. rész

Az első alkalom során megismert user típusú objektumokat beszéljük tovább. Megjelenik a Template User fogalma, de szó esik a DSRM userről is. Természetesen egy valós helyzetben távolról adminisztráljuk a szervereket, normál felhasználói fiókkal, így ezt is el fogjuk készíteni. A felhasználók jelszókezeléséről is szót ejtünk, többek között megvizsgáljuk a Fine Grained Password Policykat is. Ezután következnek a számítógép (Computer) fiókok is.

4. rész - Objektumok kezelése AD-ben - 3. rész

Az objektumok csoportosítása következik a harmadik alkalmon. Belenézünk a konténerekbe, szervezeti egységekbe (Organizational Unit), valamint a különféle csoportokba (Local, Domain, Global, Universal), és ezek kezelésébe, illetve a hozzájuk kapcsolható csoportstratégiákat is megvizsgáljuk. Ezek a sémák a rendszerben használatos jogadási struktúrák alapköveit jelentik. A jogadásoknál szót ejtünk az AD szintű jogosultságok kiosztásáról is.

5. rész - Csoportházirendek létrehozása, hibakeresés

Az Active Directory egyik kiemelt tulajdonsága, hogy a benne kezelt objektumokhoz kapcsolódó felhasználókat és számítógépeket kezelni tudjuk a csoportházirendek – Group policy-k – felhasználásával. Ennek során áttekintjük a különbséget a szabály és preferencia között, megnézzük a szabályrendszer felépítését, létrehozunk szabályokat, linkeket. Több, a valós életben használható és hasznos beállítási példát is megismernek a hallgatók. A szabályok létrehozása után következnek a delegálási lehetőségek, valamint a szabályok mentése és helyreállítása, illetve a különböző hibakeresési folyamatok.

6. rész - AD mentése és helyreállítása recycle bin-nel és nélküle

Az Active Directory különböző mentési és visszaállítási lehetőségekkel rendelkezik. Ezeket a metódusokat tekintjük át, AD Recycle bin segítségével, és nélküle is.

7. rész - AD site-ok és replikáció

Az Active Directory több telephelyen, akár országok közötti adatszinkronizációval is képes futni. A lokális telephelyen is lehet több domain controller, de a hierarchiába szervezést megtehetjük különböző helyek, site-ok szerint. Ezek kijelölését, szervezését, a közöttük történő replikáció kezelését és az ehhez kapcsolódó hibakeresését tekintjük át.

Free

8. rész - AD tanúsítványszolgáltatások

Teljes értékű vállalati tanúsítvány kiszolgáló rendszert üzemelünk be az alkalom során, és az alapszintű kezelését is megtanulják a hallgatók. Ennek segítségével előállított tanúsítványokat bármely, tanúsítványt igénylő alkalmazásnál tudjuk használni a cégen belül.


Az oktató ez alkalommal:
Zsíros Péter