Docker konténerek optimalizálása

Docker konténerek optimalizálása

Konténer imagek optimalizálása és biztonságossá tétele

“Mert számít a méret.”

Oktató: Deim Ágoston

Hossza: 3 óra

25 hallgató
br. 12 400 Ft
Vedd meg most!


25% KEDVEZMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEKNEK!
Amennyiben magánszemélyként jelentkezel erre a tanfolyamra, kapsz tőlünk 25% kedvezményt a képzés díjából. További infó

----------------------------------


Applikációs konténerekkel dolgozol? Hasznos lenne optimalizálni az általad használt image-eket?


A konténerek és a konténer technológiák egyre népszerűbbek. Megbízható működésükhöz az image-k karbantartása rendkívül fontos. Ehhez kapcsolódik többek között az is, hogy minél kevesebb állomány legyen bennük és az alkalmazáshoz lehetőség szerint egy biztonsági profilt is alkossunk az AppArmor és seccomp használatával.


A képzés célja a meglévő vagy általunk készített, OCI kompatibilis image-ek méretének és biztonságának optimalizálása. A kisebb méret nem csak kevesebb helyet foglal, de mivel kevesebb fájl van benne, ezért kevesebb állomány is támadható, kisebb a támadási felület.


Az egyestés mini-tanfolyamon megvizsgáljuk egy image felépítését, majd optimalizáljuk, azaz lecsökkentjük a méretét és biztonságosabbá tesszük azt. Gyakorlati tapasztalatok alapján optimalizált imageket készítünk, és nem csak azt mondjuk el mikor érdemes optimalizálni, de azt is, hogy mikor nem. Az optimalizáláshoz a Docker környezetet használjuk, de a létrehozott image-k más konténer technológiával is használhatók.


Ha szeretnél kisebb és biztonságosabb image-eket készíteni, most mindössze egy este alatt megtanulhatod.

 • + Kinek ajánljuk

  Azoknak az adminisztrátoroknak akik konténer - pl Docker - image-ekkel foglalkoznak, illetve azoknak a fejlesztőknek és devops szakembereknek, akik szeretnék a rendszerükben lévő imageket optimalizálni.

 • + Szükséges előismeretek

  Docker vagy más konténer-technológia alapvető ismerete.

 • + Technikai előfeltételek

  64 bites Windows környezet, telepített VirtualBox 6.x verzió és hozzá tartozó Extension Pack. Memória: legalább 4GB, de ajánlott a 8GB RAM. Merevlemez terület: 30GB.

 • + Megszerzett képességek

  A hallgatók a képzés elvégzése után kisebb és biztonságosabb image-eket tudnak készíteni.

Tematika és videók

0. rész - Előkészületek képzés előtt

A képzés megkezdése előtt kérjük, töltsd le a mellékelt remoteserver.ova nevű Ubuntu virtuális gépet (szétszedtük három részre: z01, z02 és zip), és importáld be!
Belépés után a felhasználónév-jelszó páros: kocka / Password1
Abban az esetben, ha segítségre lenne szükséged a virtuális gép importálásához VirtulaBox-ban, itt találsz egy leírást.
Amennyiben nem Windows gépen futtatod a VirtualBox-ot, a mellékelt pdf-es dokumentációban írtak szerint töltsd le a Windows 10 klienst. (A letöltés mérete 7GB, így idejében, még a tanfolyam kezdete előtt töltsd le és importáld be!)
Minden egyéb teendő már az oktatóval közösen történik a tanfolyam elején.
Figyelem! Az mellékelt remoteserver.ova nevű virtuális gépet más képzésnél is használjuk. Ugyanaz a fájlnév mindig ugyanazt a gépet takarja, így elég csak egyszer letöltened.

1. rész - Docker imagek optimalizálása

Kiválasztott Docker imageket letöltünk, majd megvizsgáljuk felépítésüket. A letöltött imagek Dockerfilejainak optimalizálása után egy céleszközzel elemezzük az alkalmazást és megszabadulunk a nem használt állományoktól. Ezt követően készítünk egy egyedi, az alkalmazásra optimalizált AppArmor és seccomp profilt.